fbpx

Tandsmerter

Behandlinger

Tandsmerter
Tandsmerter kan føles som “ondt i hjernen” – “pain in the brain”. Derfor blev skoletandplejen i sin tid opfundet, fordi for mange børn ikke kom i skole på grund af ondt i tænderne. Det betød fokus på profylaktisk/forebyggende tandpleje.

Det er tandlægers job at forudsige, hvilke tænder, der vil kunne give problemer. Til den vurdering er røntgenbilleder en god hjælp, idet de viser os, hvad der sker inde i tanden og under tandkødet.

Tandsmerter kan opstå fra det ene øjeblik til det andet. Det kan være ved et slag eller ved tygning i noget hårdt. Ofte kommer smerterne dog snigende, idet de fleste tandsygdomme er en proces, der forværres, efterhånden som processen nærmer sig nerven i tandens indre hulrum.

Smerter fra det omkringliggende væv, f.eks. omkring en visdomstand, kan skyldes, at der er “smuttet” lidt mad, f.eks. en popcornskal, ned i tandlommen omkring tanden. Den kan typisk ikke komme op af sig selv og sidder som en væge for bakterier. Visdomstænder med gentagne betændelser bør fjernes.

Man kan have smerter fra en “levende” tand, det vil sige, at nerven er intakt,  men “døde” tænder kan også give smerter. Fra den “døde” tand kommer smerterne fra tandens omgivelser, typisk som en hævelse og en dunken i det omgivende væv.

Penicillin kurerer desværre ikke tandsygdomme, da penicillinen ikke kan fjerne årsagen. Penicillin kan ikke reparere en flækket tand, gøre en død tand levende eller reparere hullet i tanden. Men har man feber og større hævelser, kan penicillin være et hjælpemiddel til at fjerne spændingen i vævet, så trykket og dermed smerterne mindskes, men tandproblemet skal behandles, for at problemet fjernes.

Af smertestillende kan Panodil 500 mg i kombination med 600 mg Ibuprofen – max. hver 8. time – være nødvendig at indtage, indtil man kan få set på problemet.

Tænderne slides hele livet – “det er på tænderne, man ser, hvor gammel hesten er” – derfor er det vigtigt også at tænke på at få tilpasset sine porcelænskroner i højden, efterhånden som biddet slides – ellers kommer disse kroner til at stå for højt i biddet. En for høj krone trykker for hårdt ned i knoglen, som reagerer med smerte.

 

Add Comment